ISO 37001

ISO 37001

ISO 37001 är en internationell standard för ledningssystem för anti-korruption.

ISO 37001 är en internationell standard för ledningssystem för anti-korruption

Vad är ISO 37001?

ISO 37001 är en internationell standard för antikorruptionsledningssystem, utgiven av International Organization for Standardization (ISO). Den specificerar krav och ger vägledning för att hjälpa organisationer att införa, upprätthålla och förbättra åtgärder mot korruption.
Standarden är utformad för att kunna tillämpas på alla typer av organisationer, oavsett storlek och sektor, och syftar till att främja en etisk affärskultur och förbättra organisationens förmåga att förebygga, upptäcka och reagera på korruption. Genom att följa ISO 37001 kan organisationer visa sitt engagemang för etiska affärsmetoder och minska risken för korruptionsrelaterade problem.

Vilken nytta kan vi ha av ISO 37001?

Att införa ISO 37001 kan ge en rad fördelar för en organisation som tex; efterlevnad av lagar och förordningar, varumärkesbyggnad, konkurrensfördelar i upphandlingar och förfrågningar samt ekonomiska besparingar genom att undvika kostnaderna för relaterade juridiska processer, böter och skadestånd.

 Något som ibland glöms bort i arbete med certifierade ledningssystem är att investerare kan vara mer benägna att investera i företag som visar ett starkt engagemang för antikorruptionsarbete och etiska affärsmetoder. 

Sammanfattningsvis hjälper ISO 37001 organisationer att systematiskt och effektivt hantera korruptionsrisker, vilket kan leda till förbättrad affärspraxis, ökat förtroende och minskad risk för korruptionsrelaterade problem.

Vad är ABC-modellen?

ABC-modellen inom ISO 37001 är ett verktyg som används för att strukturera och implementera antikorruptionsåtgärder på ett systematiskt sätt. Modellen består av tre huvudkomponenter: Attityd, Behov och Control (kontroll).

Attityd (Attitude)

Det står för ledarskap och engagemang, vilket innebär att den den övre ledningen måste visa ett tydligt och engagerat stöd för antikorruptionsarbetet.

- Policy och värderingar: Utveckla och kommunicera en tydlig antikorruptionspolicy som förklarar
organisationens ståndpunkt och värderingar kring korruption.

Behov (Business Need)

Står för att identifiera och bedöm riskerna för korruption i verksamheten. Detta kan omfatta områden som affärsrelationer, finansiella transaktioner och interna processer.

Control (Kontroll)

Står för att implementera kontroller och processer för att förebygga och upptäcka korruption. Detta inkluderar åtgärder som regelbundna revisioner, due diligence på affärspartners och mekanismer för att rapportera misstänkt beteende.

Genom att tillämpa ABC-modellen kan organisationer systematiskt adressera och hantera korruptionsrisker, samtidigt som de säkerställer att deras antikorruptionsarbete är välintegrerat i hela verksamheten. Modellen hjälper också till att skapa en solid grund för att uppfylla kraven i ISO 37001 och främja en etisk och transparent affärsmiljö.

Hur går en ISO certifiering till?

En ISO certifiering är en process som innebär att en organisation uppfyller kraven i standarden via framtaget ledningssystem. ISO certifieringen följer 4 steg som beskrivs i korthet nedan:

Identifiera

Identifiera ett certifieringsorgan som får certifiera just den standard ni önskar certifiera er emot. Hittar ni ej något certifieringsorgan kan man ta kontakt med SWEDAC som har ett register över certifieringsorganen. Begär in en offert och ta ett beslut.

Förberedande granskning

En extern revisor från utvalt certifieringsorgan granskar dokumentationen av ledningssystemet för att säkerställa att den uppfyller ISO -kraven.

Certifieringsrevision

Revisorn genomför en granskning på plats för att bedöma implementeringen av ledningssystemets och dess effektivitet. I detta så ingår intervjuer, stickprovskontroller och översyn av redovisande dokument.

Åtgärdande av Avvikelser

Organisationen genomför korrigerande åtgärder för att åtgärda de avvikelser som identifierats under certifieringsrevisionen. När detta är hanterat kan certifieringsorganet utfärda ett ISO-certifikat, vilket bekräftar att organisationen uppfyller standardens krav.

Kontakt

Hallonvägen 8
Landvetter
Sverige

Social media

LinkedIn

© Copyright Infoseq.  All Rights Reserved.

Ullamcorper dictumst cubilia fringilla donec dui venenatis.

Vilka berörs av NIS 2 direktivet?
Placerat nec lacus porta!
Tempor egestas quam imperdiet.

Viverra sodales vivamus nam! Posuere lacus aliquet? Sem euismod cubilia vitae mauris metus semper pretium consectetur tellus torquent. Diam risus molestie cubilia inceptos, ultricies mollis. Facilisis pharetra vel adipiscing aliquam bibendum et sollicitudin et, enim lobortis. Praesent a felis aptent. Aptent tellus scelerisque integer, ad tellus torquent eu vehicula, vulputate erat.

Close

Kontakta oss!

Fyll i dina kontaktuppgifter och berätta vad du vill veta mer om, så återkopplar vi till dig inom kort. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Close